Пана за стена, печат на канава от снимка - информация и съвети

Публикувано от в Съвети на Май 14, 2015 . .

Съвети и информация при поръчка на пано и печат върху канава (канаваца) от снимка

Декоративни пана от канаваТук може да прочетете полезна информация и съвети относно избора и подготвянето на снимките за печат на канава. В общи линии от вас се изисква единствено да ни изпратите снимка и ние ще ви предложим най-добрия вариант, като предварително уточним с вас детайлите по телефон или email.

Има няколко основни фактора, които да вземем под внимание при отпечатване на снимка върху канава и направата на декоративно пано:

Когато поръчвате вашето пано от канава без допълнителна декоративна външна рамка е от значение кой вариант ще изберете за видимата (лицева) и странична част. Ако изберете да рамкирате своето пано от канава няма значение какъв цвят ще са краищата, тъй като те ще са скрити от външната рамката.

1. Форма (ориентация) на снимката. От това се определя в каква форма снимката може да бъде отпечатана - квадрат или правоъгълник. По стандарт повечето фотографии са с правоъгълна форма, така че ако желаете да се отпечатат в квадратна форма, ще трябва да се изрежат някои части от снимката. При всяка снимка се подхожда индивидуално - някои снимки позволяват да се премахнат части от тях без това да навреди на цялостната визия, а при други това е невъзможно и се отпечатват без да се променя оригиналната форма (в повечето случаи правоъгълник, чиито размери зависят от резолюцията и пропорциите на снимката).

2. Опъване на отпечатаната канава на дървени подрамки (направа на пано). Предлагаме ви няколко варианта за избор на това как да изглежда видимата (лицева) и страничната част на канавата, ако ще я окачите на стената си без да я рамкирате.

Да предположим, че това е снимката (вятърната мелница в стария Несебър), която искаме да отпечатаме на канава:

Важно е да се вземе под внимание, че при опъването на канавата върху дървена подрамка, минимум 15мм (най-тънкия размер за дървена подрамка) от всяка страна се използват за покриване на страничната част на подрамката, която се вижда единствено ако изберете да я окачите на стената без допълнителна външна рамка. Тези странични части могат да се вземат от снимката или да се добавят допълнително при подготвянето на снимката за печат на канавата.

Печат на канава от снимка - странични части

Съществуват няколко техники при обработка на снимката преди печата, от които зависи как ще изглежда крайният продукт. Забележете, че страничната част на канавата ще се вижда единствено ако е без допълнителна външна рамка. Предлагаме ви следните варианти:

  • Обикновен печат на канава - при обикновения печат допълнителните за страните 15мм (1,5см) се взимат от снимката, като се вземе предвид дали това не влияе на снимката. Например ако имаме важни обекти от снимката разположени в близост до краищата, ние ви препоръчваме да изберете някои от следващите варианти, а да се спрете на този единствено при наличието на достатъчно свободно пространство между основния обект и краищата на снимката. В нашия случай този вариант не е подходящ, тъй като отнема твърде голяма част от снимката.


Печат на канава - страни от снимкатаПечат на канава - страни от снимката

  • Цветни краища - при този вариант, видимата (лицева) част на канавацата е точно колкото снимката, като за допълнителните 15мм от всяка страна, които обгръщат страничната част на подрамката се създават допълнителни полета, оцветени с най-близките до краищата цветове. Това е най-предпочитания вариант, който е приложим при повечето видове фотографии.

Декоративно пано печат на канава - страни

  • Черни краища - този вариант наподобява по-горе описаният (Цветни краища) с разликата, че допълнителните полета се оцветяват в черно.

Декоративно пано - печат на канава с черни страни

Декоративно пано - печат на канава с черни страниДекоративно пано - печат на канава с черни страни

  • Бели краища - Страничните полета са оцветени в бяло.

Декоративни пана печат на канава - бели страни

Декоративни пана печат на канава - бели страниДекоративни пана печат на канава - бели страни

3. Качество, размер в пиксели и резолюция на снимката - не може да не споменем, че един от основните фактори при печата е размера и качеството на снимката.
Важните параметри са два:
размера в пиксели (широчина и височина) и резолюцията ("ppi" - pixels per inch) на снимката.

Параметри на снимката за печатМоже да видите тези параметри за всяка една снимка на вашия компютър като кликнете с десния бутон на мишката върху самата снимка или име на файл.

От показалия се прозорец с команди изберете "Свойства" (Properties), а след това изберете менюто "Детайли" (Details) както е показано на снимката.

От тези два параметъра се определя в какъв размер може да се отпечата снимката.

Стойноста на ppi или dpi (както е на снимката) показва колко пиксела има във всеки един инч (1 инч = 2.54 см).
Приемливата стойност за печат без да се губи от качеството на снимката е 120 ppi (в зависимост от снимката), като се взима под внимание широчината и височината на снимката в пиксели. Когато разделите ширината или височината (в пиксели) на стойноста на ppi (пиксели на инч), ще получите физическия размер на снимката, т.е. ако вземем информацията от посочената снимка:

width (широчина) = 2816 px
height (височина) = 2112 px
resolution (резолюция) = 72 dpi

При печат:
Широчина = 2816px / 72dpi = 39.11 инча (умножено по 2.54 за да получим размера в см) = 99 см
Височина = 2112px / 72dpi = 29.33 инча (умножено по 2.54 за да получим размера в см) = 74 см

Тъй като за тази снимка 72dpi е твърде ниска стойност на резолюцията за печат, за да не загубим от качеството ще я увеличим до 120dpi без да променяме широчината и височината в пиксели. Новите размери на канавата за печат ще бъдат:

Широчина = 2816px / 120dpi = 23.46 инча (умножено по 2.54 за да получим размера в см) = 59 см
Височина = 2112px / 120dpi = 17.6 инча (умножено по 2.54 за да получим размера в см) = 44 см

Полученият размер в сантиметри е най-големият, в който можем да отпечатаме тази снимка без да загубим от качеството на снимката. При всяка снимка тези стойности са различни и могат да се променят.

Не е необходимо да разберете или запомните тези начини за определяне размера на канавацата за печат. Изпратете ни снимка и ние ще се свържем с вас, за да ви кажем в какъв размер можем да я отпечатаме на канава. Няма нужда да пресмятате нищо, оставете това на нас.

Пана от канава

Не се притеснявайте да ни се обадите или свържете с нас ако имате въпроси или да ни изпратите снимка, която мислите, че не е подходяща за печат на канава. Няма точно определени правила, които да важат за всички снимки. Изпратете ни снимка и ние ще ви отговорим дали можем да я отпечатаме на канава.

Поръчка на плакат (постер) или декоративно пано направено с канава от снимка - тук може да разгледате предлаганите от нас варианти и да ни изпратите снимка.

При всички поръчки от снимка ние разчитаме изключително много на обратната връзка с нашите клиенти и всяка поръчка предварително се потвърждава и уточнява по телефона или електронната поща.

Последна редакция: Март 24, 2016
×
×
×
×
×
×
×