Most popular photographs in the World

Most popular photographs in the World

2015-05-14 10:03:00 44
Няколко интересни факта зад най-известните плакати в света.

Тук сме подбрали 11 от най-популярните снимки, станали световно известни заради отпечатването им върху плакати (постери) заедно с интерсни факти около това как са били заснети.

1. Обяд върху небостъргач – „Lunchtime atop a Skyscraper

Обяд на небостъргач - Ню Йорк

Мъже спящи върху греда

Легендарната фотография е била заснета от смелия фотограф Чарлс Ебет на 29 Септември 1932г. На снимката са изобразени 11 работника, които обядват през почивката си на 69-ия етаж на сградата на RCA-Radio Corporation of America (сега принадлежаща на GE) в Ню Йорк през последния месец на строеж. Снимката се появява в приложението на неделното издание на New York Herald Tribune. Повечето от мъжете са вече разпознати от членовете на техните семейства. Мъжете най-отляво и най-отдясно са съответно Мати О’Шайнеси и Патрик (Сони) Глин. И двамата напускат заедно Ирландия през 1920 г., за да започнат нов живот в Америка. Четвъртият от дясно на ляво е Франсис Майкъл Рафърти, а вляво от него седи най-добрият му приятел Стреч Донахю. Третият от ляво на дясно е Остин Лоутън, а петият е Клод Стаг – двамата от Ню Фаундленд. Вторият от дясно е Томас Нортън от Ирландия. Същият ден Ебет успява да направи още една снимка наречена „Мъже, спящи върху греда”, която изобразява същите работници, дремещи върху трегер на върха на небостъргача.

Интересен факт: Авторът на снимката дълго години е бил посочван като „Неизвестен”. Собственикът на авторските права върху "Обяд върху небостъргач" са Bettmann Archive, придобити по-късно от Бил Гейтс чрез неговата компания „Corbis”, дълго време не успява да разпознае Ебет като изпълнителя до 2003 г., когато частна детективска фирма успява да разкрие самоличността му. Самата снимка много пъти е била приписвана на Люис Хайн, чиито фотографии документират построяването на Empire State Building през 1931г.

 

2. Ние можем да го направим! – „We Can Do It!

Пропаганден постер (плакат) - We can do it!Този постер е бил създаден от графичния дизайнер Хауърд Милър. През 1941 г. от Westinghouse Company забелязват таланта на Милър и го наемат, за да създаде серия от плакати мотивиращи работническата сила не чрез заповеди, а чрез внушаването за „дълг към Америка”. Година след отпечатването му, този постер става известен като "Rosie the Riveter" след излизането на едноименната патриотична песен. Плакатът става символ на всички жени, които са заети във военното продоволствие и заемат местата на мъжете, биещи се на фронта. Милър използва за вдъхновение снимка на Жералдин Дойл, която работи по това време във фабриката. Ироничното е, че Жералдин се задържа само две седмици на работа преди да напусне от страх, че ако си нарани ръката няма да може да свири на своето виолончело. Плакатът става известен едва през 70-те и 80-те години, когато е използван от адвокатите, защитаващи равенството на жените на работното място.

Интересн факт: Жералдин Дойл, която е вдъхновението за направата на известния постер умира през 2010 г. на 86 г. Те не знае, че е била модел за плаката, докато не прочита статия в списание Modern Maturity през 1984г., свързваща нейната снимка с плаката на Милър.