12 интересни факта от живота на ван Гог

12 интересни факта от живота на ван Гог

2015-06-22 11:12:00 2441
Автопортрет на Ван ГогВсички се възхищаваме от творчеството на роденият в Холандия художник ван Гог. Той е роден на 30 Март 1853 г. и твори в продължение на 10 години. Творбите му в днешно време се оценяват на милиони долари, но малко хора знаят, че приживе ван Гог е трябвало да разчита на брат си за бои и четки за рисуване. Едва след смъртта си ван Гог се превръща в едно от най-значимите имена в историята на изкуството и пост-импресионизма. Ето и някои от най-интересните факти от живота на великия художник:

1. Ван Гог е кръстен на своя дядо, но е имал и брат със същото име, който почива при раждането си една година по-рано.

2. Ван Гог започва да рисува след като навършва 27 години без да има художествено образование. Почти изцяло самоук той експериментира с бои и цветове, за да създаде едни от най-значимите творби в изобразителното изкуство.

3. Когато започва да рисува, ван Гог използва за модели селяни от полето, цветя, дървета и къщи. Това е породено от липсата на средства, с които художникът да плаща на модели за рисуване. Той прави 37 автопортрета често рисувайки нощем, като за да вижда, той закрепя свещи върху шапката си.

4. Ван Гог страда от шизофрения и епилепсия на темпоралния лоб. Хронични неврологични заболявания свързани с постоянни пристъпи и холюцинации. Именно по време на един такъв пристъп ван Гог напада с нож своя добър приятел Пол Гоген. Все още не е известно дали художникът сам е отрязъл част от ухото си или Гоген е виновен за това, но се знае, че на следващият ден ван Гог е настанен в клиниката за психичноболни в Сен Мартен след като местна проститутка получава от него отрязаната част от ухото завита във вестник с инструкции да се грижи за нея.

5. Именно в клиниката в Сен Мартен, Ван Гог създава едни от най-значимите си творби, сред които е и "Звездна нощ". 

Звездна нощ6. Учени, изучаващи творчеството на ван Гог, сканират и дигитализират негови картини. Те откриват изумително съвпадение между начина, по който ван Гог пресъздава турбуленциите във въздуха в "Звездна нощ" и математическият модел на вихрите. Това съвпъдение се открива и в други негови картини, но само при тези, които са рисувани в психиатричната клиника. 

7. Ван Гог счита картината си "Звездна нощ" за провал. В писмо до брат си той пише: "Тази картина не ми говори нищо" и не я изпраща в колета заедно с другите картини. Днес картината се оценява на над 100 милиона долара.

8. Ван Гог създава над 2000 творби за период от 10 години. Това включва 860 маслени картини и около 1300 скици и малки рисунки, което означава че ван Гог създава по 2 картини на седмица. 

9. Ван Гог успява да продаде само една картина през целия си живот - Червеното лозе в края на 1888 две години преди смъртта си. Почти през целия си живот той се издържа от парите пратени от брат му Тео, който е търговец на картини в Париж и го свързва с други знаменити художници по това време като Гоген и Моне.

10. Слънчогледите на ван Гог са били светложълти, но поради боите, които се използват по това време интензивността на цветовете на каритините му се губи и жълтото потъмнява. Това важи за всички негови картини с подобна цветова гама.
Слънчогледите на Ван Гог    Ваза с ириси на Ван Гог        Сеячът на Ван ГогУлиците на Сен Мари

11. Йохана ван Гог, жената на брат му Тео, събира всички негови картини, скици и писма и посвещава живота си на това творчеството на Винсент ван Гог да получи признанието, което заслужава. 

12. Ван Гог умира във Франция два дни след като получава огнестрелна рана в гърдите. Първоначално се смята, че той сам се прострелва насред житните полета, но тази теория е отречена по-късно от негови биографи. Истинската история е все още неразгадана, но е много вероятно местни момчета да са го простреляли по време на игра. Последните думи на ван Гог са "La tristesse durera toujours" или "Тъгата ще продължи вечно".